yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir

Yapı Ruhsatı Ne Zaman Alınır?

Yapı Ruhsatı Ne Zaman Alınır?


İnşaata başlamak için ilgili idarelerden alınması gerekli olan belgeye yapı ruhsatı deniyor. Yapı ruhsatı ne zaman alınır? sorusuna ise yapının inşaatına başlanmadan alınması gerekir cevabını verebiliriz..


Yapı ruhsatı ne zaman alınır?

İnşaata başlamak için ilgili idarelerden alınması gerekli olan belgeye yapı ruhsatı deniyor. Yapı ruhsatı alınmadan yapının inşaatına başlanamıyor. Aksi takdirde cezai yaptırımlar uygulanıyor.

Yapı ruhsatı almak için öncelikle ilgili belediye veya valiliklere yapı sahibinin bir dilekçe ile başvurması gerekiyor. Bu dilekçeye tapu senedi veya yerine geçecek belgelerin de eklenmesi şart. İstenen belgeler şöyle:

1. Ruhsat başvuru dilekçesi.
2. Tapu.
3. İmar durumu (Belediyeden alınacak).
4. Aplikasyon belgesi (Kadastro Müdürlüğü'nden alınacak).
5. Mimari proje (Oda onaylı).
6. Mimarlar Odası'ndan sicil belgesi.
7. Betonerme statik proje (Oda onaylı).
8. İnşaat Mühendisi Oda sicil belgesi.

Yapı Ruhsatı Almak için Gerekli Belgeler!

Yapı Ruhsatı Almak için Gerekli Belgeler!


3194 Sayılı İmar Kanununa göre belediye sınırları içinde bir bina inşaatına başlamak için binanın yapılacağı yerin belediyesine başvurularak yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı almak için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor...


Yapı ruhsatı almak için gerekli belgeler!

3194 Sayılı İmar Kanununa göre belediye sınırları içinde bir bina inşaatına başlamak için binanın yapılacağı yerin belediyesine başvurularak yapı ruhsatı alınması gerekiyor. Yapı Ruhsatı almak için gerekli belgeler ilgili belediyeler tarafından genellikle aşağıdaki gibi isteniyor. Uygulamalardaki farklılıklardan ya da inşaatın yeri ve durumu gibi şartlardan dolayı belgelerin türü belediyeler arasında bazı farklılıklar gösterebiliyor. Yapı ruhsatı için gerekli işlemlere başlamadan önce inşaatın başlanacağı yer belediyesinin istediği belgeler mutlaka detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.

Yapı ruhsatı almak için gerekli belgeler!

Yapı Ruhsatı Olmayan Binalar!

Yapı Ruhsatı Olmayan Binalar!


Yapı ruhsatı olmayan binalar da yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor...


Yapı ruhsatı olmayan binalar!

Yapı ruhsatı olmayan binalar da yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılıyor.

Bu tarihten itibaren en fazla bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebiliyor.

Yapı Ruhsatı Nereden Alınır?

Yapı Ruhsatı Nereden Alınır?


Yapı ruhsatı nereden alınır?: Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce verilir...



Yapı ruhsatı nedir?

Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izne deniyor. Bu kapsamda yapı ruhsatı nereden alınır? sorusunun detaylarını şöyle açıklayabiliriz:

Yapı ruhsatı nereden alınır?