yapı ruhsatı nedir

Yapı Ruhsatı Şartları!

Yapı Ruhsatı Şartları!


Yapı ruhsatiyesi almak için belediye yada valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat ediliyor. Yapı ruhsatı şartları ise 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında düzenleniyor...


Yapı ruhsatı şartları!
Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izne deniyor.

Yapı ruhsatı şartları!

Yapı ruhsatı şartları na uyarak yapı sahiplerinin veya kanuni vekillerinin belediye yada valiliklere başvurması gerekiyor. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında yapı ruhsatı ve yapı ruhsatı alma şartları ile ilgili hükümlere yer veriliyor. Buna göre yapı ruhsatı şartları şöyle açıklanıyor:

Yapı Ruhsatı Nasıl Alınır?

Yapı Ruhsatı Nasıl Alınır?


Yapı ruhsatı nasıl alınır?: Yapı ruhsatı almak için, dilekçe, taahhütname, tapu senedi, vekaletname, mimari proje, statik proje, elektrik, mekan tesisat projeleri, çevre ve peyzaj projeleri gibi belgeler isteniyor...


Yapı ruhsatı nasıl alınır?
Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izindir.

3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için yapı ruhsatı alınması zorunlu oluyor. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmadan başlanamıyor.

Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı Ruhsatı Alma Şartları!

Yapı Ruhsatı Alma Şartları!


Yapı ruhsatı almak için belediye yada valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat ediliyor. Yapı ruhsatı alma şartları için tapu, mimari proje, statik proje, elektrik projeleri gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekiyor..


Yapı ruhsatı nedir?

Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izindir.

Yapı ruhsatı alma şartları!

Yapı ruhsatı alma şartları na uyarak yapı sahiplerinin veya kanuni vekillerinin belediye yada valiliklere başvurması gerekiyor. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında yapı ruhsatı ve yapı ruhsatı alma şartları ile ilgili hükümlere yer veriliyor. Bu hükümler, kanunun 21. ve 22. maddelerinde yer alıyor.

Yapı ruhsatı!

Yapı Ruhsatı Alma Aşamaları!

Yapı Ruhsatı Alma Aşamaları!


Yapı ruhsatı alma aşamaları, hazırlanan belge ve projelerle müracaatın yapılması ile başlıyor. İlgili ruhsat memuru tarafından belgeler doğrultusunda hazırlanan projelerin kanun ve yönetmeliklere uygunluğu inceleniyor...


Yapı ruhsatı alma aşamaları!

İnşaat Ruhsatı 3194 sayılı İmar Kanununun 20,21 ve 22. maddeleri ile 3030 sayılı Kanun kapsamı dışında kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliği'nin 57.maddeleri esas alınarak veriliyor.

Yapı ruhsatı almak için belediye sınırları içerisinde belediyeye, belediye sınırları dışarısında ise Valilik bürolarına, yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat ederek aşağıda belirtilen evrak ve koşullar oluşunca yapı ruhsatı veriliyor. Yapı ruhsatı alma aşamaları na geçmeden önce dilekçeye ek olarak aşağıdaki belgeler isteniyor:

1. Son tarihli tapu
2. Hissedarların muvaffakatı veya vekaleti
3. İmar durumu (Belediye İmar Müdürlüğü)
4. Ölçülü çap (Kadastrodan)

Yapı Ruhsatı Kimin Adına Düzenlenir?

Yapı Ruhsatı Kimin Adına Düzenlenir?




İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatı alma zorunluluğu bulunuyor.Peki yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir? diye merak ediyorsanız cevabı haberimizde...



Yapı ruhsatı kimin adına düzenlenir?

Bir yapı, kuruluş veya kişilerce, kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor. İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatı alma zorunluluğu bulunuyor.

Ruhsatı alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılmak isteniyorsa yine yapı ruhsatı almak gerekiyor. Böyle durumlarda bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve niteliği değişmiyorsa ruhsat için hiçbir vergi, resim ve harç alınmaz.

Yapı Ruhsatı Nereden Alınır?

Yapı Ruhsatı Nereden Alınır?


Yapı ruhsatı nereden alınır?: Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce verilir...



Yapı ruhsatı nedir?

Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tabi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında ise Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izne deniyor. Bu kapsamda yapı ruhsatı nereden alınır? sorusunun detaylarını şöyle açıklayabiliriz:

Yapı ruhsatı nereden alınır?