Yapı ruhsatı yenileme işlemleri

Yapı Ruhsatının Hukuki Niteliği!

Yapı Ruhsatının Hukuki Niteliği!

Yapı ruhsatının hukuki niteliği 3194 Sayılı İmar Kanunu hükümlerince düzenlenmiştir. Kanuna göre yapı ruhsatı, bir yapının inşaatına başlanabilmesi için yetkili idareden izin alınması anlamına geliyor...

Yapı ruhsatının hukuki niteliği!

Yapı ruhsatı, imar mevzuatı açısından, yapılması kanunen izin almaya bağlı tutulan bir yapının yapılabilmesi için yetkili idareden izin verilmiş bulunduğunu gösteren belge anlamına geliyor. Kim tarafından, hangi ada ve parselde ne tür bir inşaat yapılmasına izin verildiğini ve bu amaçla ödenmesi gereken harç ve vergilerin de yatırılmış olduğunu gösteren bir belgedir.

İzin işlemi, imar sınırları içindeki bir yapıyı ya da yapılmış bir yapı üzerindeki esaslı değişiklik, ek ve onarımları, imar hukuku kurallarınca önceden düzenlenmiş bulunan objektif kişilik dışı bir hukuki duruma soktuğu için maddi açıdan şart işlem oluyor.

İnşaat Ruhsatı Süresi!

İnşaat Ruhsatı Süresi!

İnşaat ruhsatı süresi, ruhsatın alınma tarihinden itibaren iki yıl içerisinde inşaata başlanmadıysa yada inşaata başlandığı halde beş yıl geçmiş olmasına rağmen bitirilemediyse geçmiş oluyor. Bu durumda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor...

İnşaat ruhsatı süresi!

3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre, yapı inşaatı için alınan ruhsatların süresi beş yıl olarak belirleniyor. Bu da demek oluyor ki, yapı inşaatının ruhsatın alınmasından itibaren 5 yıl içerisinde bitirilmesi gerekiyor. İnşaat ruhsatı süresi inşaata başlanmadıysa iki ıldır. Yani inşaat ruhsatı alınan bir yapının inşaatına iki yıl içerisinde başlanması gerekiyor. İki yıllık süre geçtiği halde inşaata başlanmadıysa inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Eğer inşaata başlandıysa ancak beş yıl geçtiği halde inşaat bitirilemediyse tekrar inşaat ruhsatı süresi geçmiş olacağından yenileme gerekiyor.

Peki süresi geçen inşaat ruhsatı nasıl yenilenir?

Yapı Ruhsatı Yenileme Dilekçesi!

Yapı Ruhsatı Yenileme Dilekçesi!

İnşaatına iki sene içinde başlanmayan inşaatlar için ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Yapı ruhsatı yenileme dilekçesi haberimizde yer alıyor...

Yapı ruhsatı yenileme dilekçesi!
İmar Kanununa göre yapı inşaatına ruhsat alım tarihinden itibaren iki sene içinde başlanması gerekiyor. Ruhsat alındıktan sonra inşaatına başlanmayan ya da beş sene içerisinde inşaatı tamamlanmayan yapılar için ise yapı ruhsatının yenilenmesi gerekiyor.

Bu şekilde bir yapı ruhsat yenileme söz konusu ile aşağıda yer alan örnek yapı ruhsatı yenileme dilekçesi ile bağlı olunan belediyeye müracaatta bulunulması gerekiyor.

Dilekçe kapsamında inşaatın bulunduğu adrese ilişkiler yer verilirken, yapı ruhsatı yenileme isteminin de açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Yapı ruhsatı yenileme dilekçesi;

................ BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne
............(Şehir)