Araç Ruhsat İşlemleri

Araç Ruhsat İşlemleri


Yeni Tescil (Sıfır km) Araçların Tescili İçin İstenen Belgeler

Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi
Uygunluk Belgesi
Zorunlu mali mesuliyet sigortası
ÖTV ödeme belgesi aslı
Vatandaşlık numarası
Şöförler Odasından yeni kayıt dosyası
*Ticaret Odası Ticaret Sicil Kayıt Sureti
*İmza sirküleri

*Araç tüzel kişilik adına alınmış ise,

Yeni satın alınan bir aracın ruhsatının çıkartılabilmesi için aracın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)'nin yatırılmış olması gerekir. ÖTV satıcı bayii tarafından ödenir ve aracın faturası kesilir. Daha sonra yukarıda sayılan gerekli evraklar, araç sahibi veya araç sahibi tarafından vekaletname ile vekil tayin edilen kişi aracılığıyla Trafik Tescil Şube veya Bürosuna ibraz edildikten sonra Trafik Şubesi tarafından aracın plakası belirlenir. Plaka basımı Şöförler Odası tarafından yapılır. Aracın bilgisayar kaydı yapıldıktan sonra Tescil ve Trafik Belgeleri tanzim edilir. Belgelerin yetkili memur ve amiri tarafından imzalanmasıyla aracın tescil işlemleri son bulur.

NOT: Yeni uygulamayla sıfır kilometre araçların tescili emniyet değil acenteler tarafından bilgisayar ağı ile gerçekleştirilecek. Ruhsat araç sahibine 1 hafta içinde posta ile gönderilecek. Uygulama 1 Ekim'den itibaren "pilot bölge" olan Ankara'nın Sincan, Etimesgut ve Gölbaşı
ilçelerinde hayata geçirildi.


İkinci El (Elden Düşme) Araçların Devir ve Tescil İşlemleri İçin İstenen Belgeler:

Noter satış senedi
Vergi ilişik kesme belgesi
Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Alıcı adına)
Araca ait eski Tescil ve Trafik Belgeleri ile plakalar
Vatandaşlık numarası
Geçici Araç Tescil ve Trafik Belgesi

Son düzenlemelere göre ikinci el araçların satış ve devir işlemleri noter tarafından gerçekleştirilmektedir. Aracın eski ve yeni sahibi ya da vekaletname ile yetkilendirilmiş olan kişiler tarafından birlikte aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa Tescil ve Trafik Belgeleri ile birlikte Vergi Dairesinden alınan "vergi borcunun olmadığını" bildiren belge* ile notere başvurulur. Eğer plaka değişmeyecek ise sadece Tescil belgesi yeterli olmaktadır. Noter tarafından düzenlenen satış sözleşmesi sonucu alıcıya 1 ay süre ile geçerli olan "Geçici Araç Tescil Belgesi" oluşturularak teslim edilir. Alıcı 15 gün içerisinde bu belge ve Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte Trafik Tescil Şubesi'ne giderek araç ruhsatı çıkartabilir. 15 gün içinde teslim alınmayan Tescil Belgesi alıcının ikametgah adresine posta aracılığı ile gönderilmektedir.

*Artık noterler elektronik ortamda aracın vergi borcu olup olmadığını görebildiklerinden "borcu yoktur" yazısına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Kaynak:Vikipedi